Jan van Beek

Jan van Beek (NL, 1960) bespeelt de Indiase sitar, en de bas-versie hiervan, de surbahar. Het zijn snaarinstrumenten met warme, sonore klanken, rijk aan boventonen. Ze bieden de musicus een scala aan expressiemogelijkheden. Menigeen ervaart de magie, de betovering die ervan uitgaat: 'sferen uit de sprookjes van duizend en een nacht'. Nochtans komt het instrument voort uit een volwaardige klassieke traditie. Kenmerkend zijn de enorme diepte en schoonheid in melodisch materiaal (raga's) en de verschillende, gecompliceerde ritmepatronen (tala's). Compositie speelt een belangrijke rol, maar toonaangevend is de wijze waarop de artiest tot een persoonlijke vertolking van de raga's komt door middel van improvisatie.
Binnen de Indiase traditie wordt de kennis mondeling overgedragen van leraar op leerling. Jan is een leerling van sitargrootmeester Pt. Ashok Pathak. Deze vertegenwoordigt een karakteristieke stijl (gharana) binnen de Indiase muziek. Het gaat om een familietraditie die zijn oorsprong vindt in de twaalfde eeuw. Met name Pt. Balaram Pathak, de vader van eerdergenoemde en hofmusicus bij de Maharadja van Kashim Nagar, heeft veel aan de ontwikkeling van deze stijl bijgedragen.

Sinds 1997 is Jan van Beek als docent verbonden aan De Nieuwe Veste te Breda. Verder geeft hij met regelmaat concerten waarin hij traditioneel speelt (solo, of met tanpura en tabla-begeleiding), danwel in moderne, experimentele muziek probeert de sitar te integreren.

Jan van Beek